Τέλος και τα σχολικά πρωταθλήματα

Τέλος και τα σχολικά πρωταθλήματαΜετά την κατάργηση των αθλητικών σχολείων, οικονομικά «ασύμφορες» για την Ελλάδα του μνημονίου φαίνεται πως κρίθηκαν και οι διοργανώσεις των... σχολικών πρωταθλημάτων, τα οποία με τελεσίγραφο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας, αλλά συνέταξε η Τρόικα, αναστέλλονται λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την τελική φάση των σχολικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
«Συγχωροχάρτι» στο τσεκούρωμα των ονείρων εκατοντάδων αθλητών ιδιαίτερα της Γ’Λυκείου, οι οποίοι απέβλεπαν στην πριμοδότηση των νικητών για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αποτέλεσε η απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αποφάσισε να περικόψει το σχετικό κονδύλι για τα σχολικά πρωταθλήματα, το οποίο πέρυσι έφτασε τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω έγγραφο με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου υπογράφεται από το διευθυντή Φυσικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, Στέλιο Δασκαλάκη και κοινοποιείται στο υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, της οποίας τα σχολεία συμμετέχουν στα ελληνικά πρωταθλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της περικοπής δαπανών φέτος, ανεστάλησαν «σιωπηρά» τα σχολικά πρωταθλήματα στα δημοτικά και τα γυμνάσια αν και ποτέ δεν εκδόθηκε εντολή για την έκδοση των σχετικών προκηρύξεων. Σε εξέλιξη βρίσκονται μόνο τα πρωταθλήματα των λυκείων, αλλά μετά την τελευταία εξέλιξη ακόμα και αυτά είναι «στον αέρα». Την ίδια στιγμή ήδη τα κονδύλια για τις μετακινήσεις των παιδιών κόπηκαν και από φέτος το κόστος αυτό πέρασε στους γονείς.
Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, «πετάει την μπάλα στην εξέδρα». Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» ο γραμματέας του υπουργείου, Βασίλης Κουλαϊδής, είπε ότι πρόκειται απλά για «προσωρινή αναστολή μερικών ημερών» και πως τα πρωταθλήματα θα συνεχιστούν κανονικά το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η «αναστάτωση» φέρεται πως οφείλεται απλά σε μια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στον τρόπο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, αν και πηγές μέσα από το υπουργείο Παιδείας, αποκαλύπτουν ότι θα εγκληθούν άμεσα οι 14 συνολικά αθλητικές ομοσπονδίες που συμμετέχουν στα σχολικά πρωταθλήματα για να συζητήσουν τους τρόπου με τους οποίες θα σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι και θα περιορίσουν τις δαπάνες. Όπως και να έχει πάντως, ο ελληνικός σχολικός αθλητισμός που έχει πολλές διεθνείς διακρίσεις και είναι ένα από τα παλιότερα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού (ISF) κινδυνεύει να μείνει δίχως εκπροσώπηση στους αγώνες που θα γίνουν τον Απρίλιο στη Βραζιλία και την Κίνα.
Και που να ζούσαμε σε μια χώρα που ο αθλητισμός δεν έχει ρίζες χιλιάδων χρόνων και πρωθυπουργός της δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση για την καθημερινή άθληση και την υγιεινή διατροφή, που έχει φάει τη μισή του ζωή στα γυμναστήρια, όπου μάλιστα αλίευε παλαιότερα συνεργάτες για το πολιτικό του γραφείο και προσφάτως στελέχη για το υπουργικό του συμβούλιο. Και όμως αυτός ο πρωθυπουργός σε αυτήν τη χώρα κινδυνεύει να συνδέσει τη θητεία του με την εκθεμελίωση του σχολικού αθλητισμού.