ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Δείτε τις φωτογραφίες!



Πλατεία, ξύλινο πεζοδιάδρομο, σιντριβάνι, καθιστικό και καινούργια πλατάνια προβλέπει η ανάπλαση της...
παραλιακής ζώνης της Καλαμάτας στον ΝΟΚ και τον προλιμένα. Πρόκειται για το μέρος του συνολικού έργου που ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας θέλει να εντάξει -και μάλιστα ως προτεραιότητα- στο νέο ΕΣΠΑ. Είναι το θαλάσσιο πάρκο, και όχι μόνο, που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρης Βγενής στην πρόσφατη ευρεία συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρόταση - μελέτη του Γιώργου Κυριακόπουλου που ξεκίνησε εδώ και χρόνια και η οποία έχει επικαιροποιηθεί κι είναι ώριμη για υλοποίηση. Στόχος της είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος μεταξύ του ΝΟΚ και του Γυμνασίου Παραλίας, καθώς και όλη η περιοχή του προλιμένα έως την οδό Λεωνίδου (κέντρο "Ταμπάκη").

Στο ίδιο έργο η δημοτική αρχή θέλει να εντάξει και την ανάπλαση της Ναυαρίνου από τη Φαρών έως την Ακρίτα, σε πρώτη φάση, που προβλέπει μείωση του πλάτους του οδοστρώματος της Ναυαρίνου και διαμόρφωσή του στα 6,5 μέτρα, διαμόρφωση δρόμου και πεζοδρομίων στο ίδιο επίπεδο (όπως γίνεται στην Ανάσταση), διαπλάτυνση και των δύο πεζοδρομίων, καθώς και αναβάθμιση του βόρειου. Προβλέπεται ακόμη να μεγαλώσει και το νότιο πεζοδρόμιο, για να έχουν επαρκή χώρο οι πεζοί, και ο ποδηλατόδρομος να μετακινηθεί λίγο πιο βόρεια.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΟΚ ΚΑΙ ΠΡΟΛΙΜΕΝΑ


Στην τεχνική έκθεση για το τμήμα ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Καλαμάτας, νότια της οδού Ναυαρίνου από την Ακρίτα μέχρι τη Λεωνίδου, ο μελετητής Γ. Κυριακόπουλος περιγράφει αναλυτικά τις παρεμβάσεις που προτείνει:

«Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί τμήμα της ανάπλασης της ευρύτερης παραλιακής ζώνης, μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Καλαμάτας και αφορά το τμήμα από τους πρώην κυλινδρόμυλους "Ευαγγελίστρια" έως το "Φιλοξένια" σε επίπεδο προμελέτης. Σε επίπεδο οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής με εντολή του δήμου ολοκληρώθηκε το τμήμα από την οδό Φαρών έως και την πλατεία της Ανάστασης. Η μελέτη είχε λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς, Λιμενική Επιτροπή, Αρχιτεκτονική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, προκειμένου να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να Δημοπρατηθεί.

Οι προτάσεις της μελέτης ανάπλασης της παραλιακής ζώνης είχαν λάβει υπόψη τους το ισχύον τότε Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο της Καλαμάτας που όριζε την συγκεκριμένη περιοχή ως περιοχή τουρισμού και αναψυχής. Οι συγκεκριμένες χρήσεις έγιναν ουσιαστικά σεβαστές και από το μάστερ πλαν που εκπόνησε την προηγούμενη τριετία το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, ειδικά όσον αφορά το τμήμα του προλιμένα που διατηρεί την ακτογραμμή ως έχει, όπως δηλαδή προτείνει η μελέτη του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και το αναθεωρημένο ΓΠΣ που προτείνει τη διατήρηση των ίδιων χρήσεων στην περιοχή.




ΠΡΟΤΑΣΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ


Πλατεία πρώην Γυμνασίου Παραλίας: Σήμερα υπάρχει ένας χώρος αδιαμόρφωτος, δυστυχώς παραμελημένος, εχθρικός στον επισκέπτη, φιλοξενούμενο ή ντόπιο, και ουσιαστικά ανεκμετάλλευτος μέχρι σήμερα. Το τμήμα αυτό έχει μια συγκεκριμένη γεωμετρική φόρμα αυτή του ορθογωνίου τριγώνου με μεγαλύτερη πλευρά αυτή που είναι παράλληλη με την οδό Ναυαρίνου. Η μικρότερη πλευρά είναι η προέκταση προς νότο της οδού Ρήγα Φεραίου, η οποία λειτουργεί και ως πρόσβαση πεζών και τροχοφόρων στις "εγκαταστάσεις" των ναυταθλητικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η υποτείνουσα του υποθετικού τριγώνου αποτελεί τη φυσική οριογραμμή της ακτής.

Η μελέτη προτείνει τη χωροθέτηση σ αυτό το τμήμα του προλιμένα ενός μεγάλου "καθιστικού", με σημεία αναφοράς του ένα σιντριβάνι - καθιστικό, έναν ξύλινο πεζοδιάδρομο - καθιστικό τοποθετημένο παράλληλα στην ακτογραμμή, και ψηλό πράσινο. Πρόθεσή μας είναι να δοθεί η δυνατότητα στον επισκέπτη της παραλίας της εναλλακτικής επιλογής στα τραπεζοκαθίσματα των καφεζαχαροπλαστείων του λιμανιού.

Πιστεύουμε ότι για να διατηρήσουμε μια μορφολογική ισορροπία στην περιοχή πρέπει να σεβαστούμε τη φυσική γεωμετρική φόρμα που δημιουργήθηκε αυθόρμητα με το πέρασμα των χρόνων. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε την ισορροπία μεταξύ του ήδη διαμορφωμένου όγκου των οικοδομικών τετραγώνων που βρίσκονται βορείως της οδού Ναυαρίνου και του μηδενικού όγκου της φυσικής προέκτασης της, δηλαδή της πλατείας. Βλέπουμε την πλατεία σαν ένα φυσικό οργανωμένο κενό, ένα "έντεχνο κενό" που θα μπορεί να λειτουργήσει σα σχήμα σύνδεσης του χτισμένου περιβάλλοντος με το φυσικό. Ο χώρος μπορεί να λειτουργήσει σαν φίλτρο ανάμεσα στο τείχος του μπετόν των οικοδομών της Ναυαρίνου με το φως και τα χρώματα της θάλασσας.

Χρησιμοποιούμε τα φυσικά στοιχεία όπως το νερό, το φως, το πράσινο και το χρώμα που αποτελούν ανέκαθεν απαραίτητα λειτουργικά κομμάτια στις μελέτες διαμόρφωσης πλατειών, όπως π.χ. το σιντριβάνι. Το σχήμα του σιντριβανιού ακολουθεί το γεωμετρικό σχήμα της πλατείας δεν έχει μεγάλο όγκο, βρίσκεται σχεδόν στο επίπεδο του δαπέδου της πλατείας, 45 εκατ. από την τελική στάθμη δαπέδου για να μην εμποδίζει την οπτική επαφή με τη θάλασσα, από διαφορετικά σημεία. Προβλέπεται μια ήσυχη ροή του υδάτινου στοιχείου σε αρμονία με τις χρήσεις που προτείνονται - δηλαδή περιπάτου, στάσης για ξεκούραση στο μαρμάρινο καθιστικό που περιβάλλει το σιντριβάνι.

Το βασικό υλικό επικάλυψης της πλατείας είναι ο κυβόλιθος διαστάσεων 20X20X6 εκ. σε συνδυασμό με πλάκες πορφυρίτη διαστάσεων 30X30X3-5 εκ. Η επιλογή του κυβόλιθου έγινε διότι θεωρούμε ότι είναι μια ήπια παρέμβαση στο χώρο μιας και για τη στρώση του δεν απαιτείται υπόβαση από σκυρόδεμα, όπως σε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ξηλώνεται ανά πάσα στιγμή χωρίς να καταστραφεί και επαναχρησιμοποιείται. Στο τέλος της στρώσης των κυβόλιθων παράλληλα, με την οριογραμμή της ακτής από το ύψος του ΝΟΚ έως την εκβολή του ρέματος Βέλιουρα προβλέπεται η κατασκευή του ξύλινου πεζοδιαδρόμου μέσου πλάτους 3 μέτρων που καταλήγει σε 2 βαθμίδες -καθιστικά- στην αμμουδιά. Προτείνουμε την παραπάνω κατασκευή για να οριοθετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συνολική παρέμβαση σε σχέση με την ακροθαλασσιά, αλλά και γιατί έτσι δημιουργείται ένας επιπλέον χώρος περιπάτου και στάσεως.

Η πλατεία μπορεί να δεχτεί πλήθος διαφορετικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια κυρίως της καλοκαιρινής περιόδου, όπως την ετήσια έκθεση βιβλίου τον Αύγουστο, εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, παραστάσεις του Δημοτικού Θεάτρου κ.λπ.

Στο νοτιοδυτικό άκρο της πλατείας μεταξύ του ΝΟΚ και του κήπου του "Πανελληνίου" δημιουργείται χώρος στάθμευσης για περίπου 70 αυτοκίνητα με ελεγχόμενη πρόσβαση από την οδό Ρήγα Φεραίου.


Διατηρείται η πρόσβαση στην πλατεία από τη νότια πλευρά του "Πανελληνίου" και διπλασιάζεται το εύρος του σημερινού διάδρομου, διατηρούνται τα δένδρα που υπάρχουν και ενσωματώνονται στη νέα διαμόρφωση. Στο σκεπασμένο τμήμα του Βέλιουρα τοποθετείται ξύλινο δάπεδο που εδράζεται σε σιδηροκατασκευή. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στον επισκέπτη να φτάσει, μέσω ενός διαμορφωμένου διάδρομου, στο κυμοθάλασσο. Στο τμήμα μεταξύ ρέματος Βελιούρα και οδού Λεωνίδου διαμορφώνεται καθιστικό σε προέκταση του ήδη διαμορφωμένου νοτίου πεζοδρομίου της οδού Ναυαρίνου. Προβλέπεται η τοποθέτηση παγκακιών, φωτιστικών και φύτευση ελαιάγνων. Διατηρείται, αλλά ανακατασκευάζεται πλήρως, η υπάρχουσα παιδική χαρά. Διαφοροποιούνται το σχήμα και οι διαστάσεις της, ακολουθώντας την παράλληλη διάταξη του κάνναβου της δαπεδόστρωσης. Θα τοποθετηθούν παγκάκια περιμετρικά και στο κέντρο για τους γονείς. Θα αντικατασταθούν τα φθαρμένα παιχνίδια με σύγχρονα υψηλής ασφάλειας για τα παιδιά. Σημείο αναφοράς στη νέα παιδική χαρά, το ξύλινο ψαροκάικο με τσουλήθρα που θα τοποθετηθεί στο βορειοανατολικό τμήμα της: Ανάμνηση του παλαιού καρνάγιου που υπήρχε στην περιοχή προ πολλών ετών.

Διατηρείται όλο το ψηλό πράσινο, συγκεκριμένα όλα τα πλατάνια που περιβάλλουν την παιδική χαρά, καθώς και ο θαυμάσιος ευκάλυπτος που βρίσκεται στο όριο του αιγιαλού, απέναντι από τον σηκό του Ναυτικού Ομίλου. Θα διατηρηθούν όσα αλμυρίκια βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μπορούν με σωστή φροντίδα να αναζωογονηθούν. Δενδροστοιχία από νέα πλατάνια θα τοποθετηθεί παράλληλα με τον ξύλινο πεζοδιάδρομο, ώστε να καθίσταται άνετη η παραμονή των επισκεπτών και τους θερμούς μήνες του χρόνου».
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/77422-anaplasi-sto-paraliako-metopo-tis-kalamatas-meso-espa-fotografies#prettyPhoto



Πηγή