Ο Τσακαλώτος δεν θέλει να είναι υπουργός Οικονομικών


Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει να διορίσει εκ νέου τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως υπουργό...
Οικονομικών σήμερα, αλλά προσπαθεί να τον πείσει να παραμείνει στη θέση του, σημειώνει το Reuters.

Οπως σημειώνει, το κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι ο Τσακαλώτος, ο οποίος εντυπωσίασε τους ομολόγους του στην ευρωζώνη για την εποικοδομητική του προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις μετά από την... μη συμπαθή γραμμή που είχε ακολουθήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν απρόθυμος να αναλάβει ξανά το υπουργείο.

Αν και ο λόγος αυτής της μη προθυμίας του δεν είναι γνωστός, το Reuters σημειώνει ότι ο Τσακαλώτος είναι μέλος της λεγόμενης ομάδας των 53 + του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένα μέλη της οποίας εξέφρασαν πρόσφατα την ανησυχία ότι το κόμμα απομακρύνεται από τον πυρήνα των αριστερών αξιών έτσι ώστε να κρατηθεί στην εξουσία.

Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, αναφέρει το πρακτορείο, ο οποίος υπήρξε υπουργός Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο οποίος ήταν επίσης ηγετικό μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας διάσωσης που συμφώνησε τους όρους του Μνημονίου. Ωστόσο, είναι τεχνοκράτης και ο Τσίπρας είναι γνωστό ότι θέλει έναν πολιτικό στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών.

Αν ο Τσακαλώτος αρνηθεί να διοριστεί εκ νέου ΥΠΟΙΚ, αυτό θα αποτελέσει σίγουρα πλήγμα για τον Τσίπρα, αλλά όχι κατ 'ανάγκη μείζονος σημασίας. Ο Τσακαλώτος θα μπορούσε να ηγείται των διαπραγματεύσεων χωρίς να είναι ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Τσίπρας, σημειώνει το Reuters, επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια επιτροπή διάσωσης, η οποία θα ενισχύσει το υπουργείο Οικονομικών. Είτε ο Τσακαλώτος είτε ο Χουλιαράκης θα μπορούσαν να καταλήξουν στο τιμόνι αυτής της ομάδας.

Ετικέτες ,