Η ιστορία επαναλαμβάνεται: H VW εμπλεκόταν σε σκάνδαλο ρύπων και το 1974


Είναι απίστευτο αλλά είναι πραγματικό: όπως γράφτηκε στο γερμανικό περιοδικό Auto Motor...
und Sport και στο www.carzine.gr πριν από 41 ολόκληρα χρόνια η VW πλήρωσε πρόστιμο 120.000 δολαρίων για παραβάσεις της διάταξης Clean Air Act, περί προστασίας της ατμόσφαιρας.

Όπως και τώρα έτσι και τότε οι μηχανικοί της γερμανικής εταιρείας είχαν επέμβει, σε τέσσερα μοντέλα τους που πωλούνταν στην Καλιφόρνια, στην τροφοδοσία που γινόταν με καρμπυρατέρ και στο σύστημα ελέγχου των ρύπων χωρίς να ενημερώσουν για τις κινήσεις τους τις αρμόδιες αρχές. Η υπόθεση αφορούσε κινητήρες βενζίνης, οι οποίοι κατά τη φάση προθέρμανσης τροφοδοτούνταν με πιο πλούσιο μίγμα και άρα τα καυσαέριά τους είναι πιο επιβλαβή από το προβλεπόμενο. Τα μοντέλα στα οποία είχαν γίνει οι παράνομες επεμβάσεις ήταν παραλλαγές του βαν Τ2, της γνωστής κλούβας, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και λόγω της φιλοσοφίας της εποχής (Woodstock, χίπις κ.λπ.).

Όταν αποκαλύφθηκε η παρανομία η EPA, η αρμόδια αρχή των ΗΠΑ που εμπλέκεται και στο νυν σκάνδαλο που φυσικά έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, η μητρική Volkswagen AG και η αμερικάνικη θυγατρική της Volkswagen of America Inc., ήρθαν σε συμβιβασμό, ο οποίος προέβλεπε την καταβολή προστίμου ύψους 120.000 δολαρίων. Μάλιστα μετά την ανακοίνωση του προστίμου εκπρόσωπος της VW είχε δηλώσει πως σε καμία περίπτωση η καταβολή του δεν αποτελεί «ομολογία υπαιτιότητας» και πως «οι σχέσεις μας με την EPA είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να επηρεαστούν από μια υπόθεση με αμφισβητούμενη σημασία».

Ετικέτες