Σημαντική ανακοίνωση για τον Άρη από τη NASA τη Δευτέρα


Συνέντευξη Τύπου με θέμα...
«Το μυστήριο του Άρη λύθηκε», διοργανώνει τη Δευτέρα η NASA, για να ανακοινώσει μία σημαντική επιστημονική ανακάλυψη σχετικά με τον Κόκκινο Πλανήτη.

Παρόλο που η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν έκανε γνωστή καμία άλλη λεπτομέρεια, αρκετά μέσα ενημέρωση εκτιμούν πως θα ανακοινώσει ότι εντόπισε ρυάκια νερού στην επιφάνειά του. Όπως αναφέρει η naftemporiki, εκτιμήσεις οι οποίες ενισχύονται από το γεγονός ότι ένας από τους ομιλητές θα είναι ο Λουχέντρα Όχα, φοιτητής του Gorgia Tech, ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε βρει πιθανές ενδείξεις νερού να ρέει στον Άρη.

Σε άρθρο του τότε στο περιοδικό Science, o Όχα περιέγραφε με ποιον τρόπο είχε επεξεργαστεί εικόνες του Κόκκινου Πλανήτη για να απομακρύνει σκιές και άλλες ατέλειες, διακρίνοντας στις εικόνες ίχνη που έμοιαζαν με ρυτιδώσεις και τα οποία μετακινούνταν με την πάροδο του χρόνου.

Αποδίδοντας την ανακάλυψή του στην τύχη, μόνο στην πορεία συνειδητοποίησε ότι οι ρυτιδώσεις αυτές θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε νερό το οποίο κυλά στην επιφάνεια του πλανήτη. Από τότε, έχει αφοσιωθεί στην προσπάθεια να βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτό το σενάριο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, ανάλογα ίχνη έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές του Άρη, τα οποία μάλιστα φαίνεται πως εμφανίζονται στις θερμές περιόδους και εξαφανίζονται όταν μειωθεί η θερμοκρασία. Κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει πως ενδεχομένως στο υπέδαφος του πλανήτη υπάρχει νερό σε υγρή μορφή, ή ακόμη και ένας ωκεανός, που αναβλύζει στην επιφάνεια όταν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή.

Σύμφωνα με την naftemporiki, την περίπτωση που η NASA όντως επαληθεύσει αύριο το παραπάνω σενάριο, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ο Κόκκινος Πλανήτης να «φιλοξενούσε» ζωή στο παρελθόν, ή να «φιλοξενεί» ακόμη και σήμερα.

Η παρουσία νερού στον Άρη έχει επιβεβαιωθεί εδώ και περίπου 40 δεκαετίες, όταν ανακαλύφθηκε πάγος στους πόλους του. Επίσης, σημάδια διάβρωσης στο ανάγλυφό του δείχνουν πως, στις πρώτες φάσεις σχηματισμού του Κόκκινου Πλανήτη, υπήρχαν ποτάμια και ωκεανοί.

Ωστόσο, επειδή η βαρύτητά του είναι μικρή και η ατμόσφαιρα έχει μικρό πάχος, η πιο αποδεκτή υπόθεση μέχρι σήμερα είναι πως οι περισσότερες ποσότητες νερού «δραπέτευσαν» στο διάστημα, χωρίς να ανακυκλωθούν μέσω βροχών, όπως συμβαίνει στη Γη.

Αν επιβεβαιωθεί πως δημιουργούνται ρυάκια στον Άρη, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει ανακαλυφθεί νερού σε υγρή μορφή σε άλλον πλανήτη.

Ετικέτες