Ψάχνουν ισοδύναμα 3,350 δισ. ευρώ, αλλιώς έρχονται σκληρότερα μέτρα

Φωτογραφία: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΟύτε ψύλλος στον κόρφο του...
Ευκλείδη Τσακαλώτου και των υπόλοιπων μελών του οικονομικού επιτελείου, που κάθονται από αύριο στο ίδιο τραπέζι με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου, καθώς για να ανατρέψουν και να αποτρέψουν μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί θα πρέπει να βρουν κάτι... λιγότερο από 3,5 δισ. ευρώ.

Ήδη από τον χειρισμό του θέματος με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση γίνεται αντιληπτό ότι η αναζήτηση αξιόπιστων αντίμετρων αποδεικνύεται μάταιη. Ειδικότερα:

Η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια -από 23%- ανοίγει μια «τρύπα» περίπου 150 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι αυτά πρέπει να καλυφθούν σε κάθε περίπτωση από άλλα μέτρα, ανεξαρτήτως του αν θα έμπαιναν τελικά στον Προϋπολογισμό τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί από την εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όπως είχε γράψει εξαρχής το iefimerida, είναι μια από τις μεγαλύτερες παγίδες που έπεσε η κυβέρνηση, προτείνοντας αυτά τα «φουσκωμένα» έσοδα.

Για το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία το προσχέδιο προβλέπει ισοδύναμα. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 20 εκατ. ευρώ.

Για τη φορολογία των αγροτών, αφού τελικά εφαρμόστηκε η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν κι αφού ήδη έχουν σταλεί τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά με την αναδρομικά αυξημένη προκαταβολή φόρου, μένει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μη συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.
Για την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών είχε υποσχεθεί 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η διάταξη αποσύρθηκε κακήν κακώς και μένει να δούμε εάν η διαφορετική κλίμακα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αποφέρει τα ίδια.

Για το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται σε ετήσια βάση είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ κι αυτό είναι το ποσό που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση αν θέλει τελικά να το διασώσει.

Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που αποτελεί μια από τις ήττες στη διαπραγμάτευση, υπολογίζεται ότι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, απαιτούνται περίπου 375 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από την άλλη, είναι κοινή η διαπίστωση ότι ακόμα κι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι αναπόφευκτη, ενώ πλέον στην κυβέρνηση μιλάνε για ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις.

Για τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις, το ετήσιο κόστος για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της επόμενης ημέρας. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση εξετάζει μοντέλο ανάλογο με αυτό για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, δηλαδή μικρότερες μειώσεις συντάξεων, από αυτές που ψηφίστηκαν το 2012 ή διαφορετική κλιμάκωσή τους, χωρίς να είναι σαφές αν μπορεί καλυφθεί μόνο έτσι το κονδύλι των 2 δισ. ευρώ.

Ετικέτες , ,