Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή...


Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης!

"Τολμήσαμε να σταθούμε στα πόδια μας, να αμφισβητήσουμε τους μονόδρομους. Και γι' αυτό περπατάμε ξανά περήφανοι, παρά τις δυσκολίες. Γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες. Ότι έχουμε αναταράξεις μπροστά μας. Πιστεύω όμως ότι θα περάσουμε γρήγορα την αξιολόγηση, θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Με κύριο μέλημα την απόδοση δικαιοσύνης, την ενίσχυση της εργασίας, το σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική δικαιοσύνη. Θα βάλουμε τα θεμέλια για μια αναπτυξιακή πορεία με θετικό πρόσημο για να μείνει αυτή η 4ετία ως το τέλος της κρίσης. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι στο τέλος αυτής της κρίσιμης 4ετίας θα ζούμε σε μια χώρα με δημοκρατική ευημερία, μια χώρα όπου οι νέοι άνθρωποι θα μπορούν να προκόψουν εδώ. Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης και ουσιαστικής στήριξης στην δύσκολη προσπάθεια που ξεκινάμε όλοι μαζί. Σας ευχαριστώ".
Η εξωτερική πολιτική και το "συνομίληκο" Κυπριακό


"Ήμουν 10 μέρες πριν στις ΗΠΑ, στον ΟΗΕ. Δεκάδες συναντήσεις, 3 ομιλίες. Ως εκ τούτου είναι γνωστό ότι η χώρα έχει μία ενεργητική παρουσία στην εξωτερική πολιτική. Το να μας κατηγορείτε ότι είμαστε απόντες, είναι μια υπερβολική θέση. Για μας ενεργητική πολιτική σημαίνει να έχει η χώρα τις δυνατότητες -παρά το μικρό της μέγεθος αλλά με την ισχυρή γεωπολιτική της δυναμική ως μια χώρα κόμβος ανάμεσα σε 3 ηπείρους και πολέμους- να αποτελεί παράγοντα ασφάλειας. Από την πρώτη μέρα έχουμε σχέδιο για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή. Αναζωπυρώσαμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, αναβαθμίσαμε την τριμερή συνεργασία με Αίγυπτο και Κύπρο, διατηρήσαμε την συνεργασία με ΗΠΑ και υποστηρίζουμε το δίκαιο αίτημα για σύσταση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Αναδείξαμε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης και όχι της κρίσης. Επαναλαμβάνω ότι πέρα από τις συναντήσεις, δείξαμε ότι συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την επίλυση του κυπριακού, για να τελειώσει με αίσιο τρόπο η τραγωδία του νησιού που έχει την ίδια ηλικία με μένα. Στεκόμαστε δίπλα στις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη. Ωστόσο το κυπριακό πρόβλημα είναι πρωτίστως πρόβλημα παράνομης εισβολής. Οποιοδήποτε σχέδιο οφείλει να τερματίσει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Κύπρο".
Το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες


"Σε 4 κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ήταν απέναντί μας. Και ειδικά στο δημοψήφισμα είχαν προεξοφλήσει ότι θα χάναμε. Και στις 4 αναμετρήσεις δεν πήρα ούτε μια φορά τηλέφωνο κάποιον για να παραπονεθώ. Δεν πήρα ποτέ κανέναν μεγαλοπαράγοντα, γι' αυτό έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από τα ποσοστά μας. Γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν. Δεν ερχόμαστε με διάθεση ρεβανσισμού γι' αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε μαζί το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Κι εσείς κύριε Θεοδωράκη κι εσείς κυρία Γεννηματά. Και σε 10 μέρες θα είναι στη Βουλή".
Βασικοί στόχοι


"Θα διαψευστείτε. Τις μάχες αυτές θα τις κερδίσουμε. Για την φοροδιαφυγή, την διαφθορά, την μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. Από αύριο ξεκινάμε με λόγια κι όχι με έργα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να στηρίξουμε το σύστημα Υγείας, το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, της αδήλωτης εργασίας, να προχωρήσουμε στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών".
Η ουρά της ΝΔ...


"Μίλησα για κατάργηση των ομαδικών απολύσεων, για την μάχη της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και την μάχη για τα κόκκινα δάνεια. Περίμενα ότι σε αυτά τα θέματα που έθεσα, οι προοδευτικές δυνάμεις θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα. Αντ' αυτού άκουσα μια πολεμική. Είτε άκουγες εκπροσώπους της ΝΔ είτε του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, δεν ξεχώριζες. Συνεχίζετε την γραμμή της προηγούμενης 5ετίας; Σας λέω ειλικρινά, εμείς θα συζητήσουμε προτάσεις και κοινές δράσεις. Αλλά αν συνεχίζετε να παριστάνετε την ουρά της ΝΔ κακό του κεφαλιού σας".
Οι σύμμαχοί σας στην Ευρώπη κύριοι της Νέας Δημοκρατίας


"Για το ασφαλιστικό δεν πρέπει να κάνουμε μικροκομματική αντιπαράθεση. Έχουμε ένα ασφαλιστικό με προβλήματα που δεν έγιναν του 7 μήνες που κυβερνήσαμε. Αντί να φέρετε προτάσεις λέτε ότι οι 7 μήνες δημιούργησαν το πρόβλημα του ασφαλιστικού, όταν έχετε την ευθύνη του PSI. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να λέτε για εμάς. Δε θέλετε να βοηθήσετε; Μη βοηθήσετε. Εμείς θα βγούμε πάλι μπροστά. Εμείς καταφέραμε να μειώσουμε τους υπερβολικούς στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εμείς καταφέραμε επί της ουσίας να ανοίξουμε το θέμα του χρέους. Εκείνο το χρέος που ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε ότι είναι βιώσιμο. Σήμερα όλοι στην Ευρώπη και τον κόσμο ανοίγουν το θέμα του χρέους, όπως ο Γάλλος πρόεδρος. Γιατί δεν έγινε αυτό επί των δικών σας ημερών; Εμείς θα φέρουμε εις πέρας το έργο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος με γνώμονα το δημόσιο συμφέορν κι όχι την εκυπηρέτηση συμφερόντων. Εμείς καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 7,5 δισ. ευρώ σε ρευστότητα για το 2015. Με τη νέα συμφωνία με την Κομισιόν για μηδενική ελληνική συμμετοχή που θα οδηγήσει σε ρευστότητα 4,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2015. Κι αυτό παρά τις αντιδράσεις των συμμάχων σας στο ΕΛΚ κύριοι της ΝΔ".
Η ανάλυση των 86 δισ. του μνημονίου


"Τι λέγατε το 7μηνο που για τις κοινωνικές ομάδες δίναμε σκληρή μάχη; Γιατί δεν λέγατε τα ίδια όταν δίναμε τη μάχη και προτείναμε ισοδύναμα που απορρίπτονταν; Η ηγεσία της ΝΔ τότε ήταν να αποτύχουμε. Άγχος σας ήταν μόνο η δικαίωσή σας κι αυτό δεν είναι στάση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Είμαστε περήφανοι που βάζουμε τα χέρια για να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Η Αριστερά δεν πρέπει μόνο να καταγγέλει, αλλά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τα δικά σας κάστανα βγάζουμε από την φωτιά. Τις δικές σας αμαρτίες 40 χρόνων και τα ερείπα. Σταματήστε την προεκλογικού τύπου ανοησία ότι φορτώσαμε τη χώρα με 90 δισ. Η συμφωνία προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 86 δισ. Τα 53 δισ. αφορούν σε αναδιάρθρωση χρέους με καλύτερα επιτόκια, που είναι μία de facto αναδιάρθρωση του χρέους. Άρα εδώ έχουμε μείωση του χρέους κι όχι αύξηση. Από τα υπόλοιπα, τα 7 δισ. πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία. Τα υπόλοιπα 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι δυνατόν να λέτε ότι τα capital controls δημιούργησαν την ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Δεν γνωρίζατε ότι υπήρχαν 10 δισ. στο ΤΧΣ που το Φλεβάρη πήγανε στον EFSF γι' αυτό το λόγο; Μήπως τα capital controls τα δημιούργησαν το PSI και η εξαντλητική πολιτική των τελευταίων 5 ετών; Κι ένα παιδί του δημοτικού μπορεί να καταλάβει ότι αυτά είναι πράγματα που δεν ισχύουν", συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας.

Comments(0)


00:37 Επίθεσης... συνέχεια στη ΝΔ!

"Δεν μας είπατε το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Είχατε όραμα να φτιάξετε το περίγημο κόμμα του ευρώ. Το κόμμα της Ευρώπης. Όμως οι πραγματικές δυνάμεις της Ευρώπης που μας αξίζει κι όχι της Ευρώπης που θέλει μόνο τιμωρίες και μνημόνια, δεν είστε εσείς. Αλλά εμείς που δώσαμε τη μεγάλη μάχη για να ανοίξουμε ρωγμές στην Ευρώπη. Όταν πήραμε τη δύσκολη απόφαση να δώσουμε τη μάχη παραμένοντας στο ευρωπαΊκό πλαίσιο, τότε το σχέδιό σας κατακερματίστηκε. Τώρα έχετε έλειμμα στρατηγικής, γι' αυτό δεν μπορείτε να κάνετε ουσιαστική αντιπαράθεση. Έρχεστε σήμερα κι επαναλαμβάνετε το παραμύθι των προβλέψεων για το 2015 και για ανάπτυξη 2,5%. Όλοι ξέρουν τη μεγάλη διαφορά στις προβλέψεις έτος με έτος από ό, τι απέδιδε η ελληνική οικονομία. Νομίζατε ότι θα ξεμέναμε το Φλεβάρη και θα γινόταν πράξη η παρένθεση της αριστερής κυβέρνησης".


Επίθεση στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη!


"Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε ως μια αρένα για την πολιτική αντιπαράθεση. Το πρόβλημα για τον τόπο δεν είναι ποιος θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Τσίπρα, αλλά το πως θα βγούμε από την κρίση. Στην τριήμερη παρουσία σας ακυρώσατε όλη την προεκλογική σας στρατηγική. Βασική σας γραμμή ήταν αυτή της συννενόησης και του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Ζητάγατε να συνεναίσουμε και να κυβερνήσουμε μαζί. Σας λέγαμε όχι. Σε μία μέρα τα ξεχάσατε αυτά! Κι έρχεστε εδώ για να μας πείτε ότι κατά βάθος είστε αντιμνημονιακοί, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κάνατε κάποιο λάθος. Κύριε πρόεδρε (σ.σ. απευθυνόμενος στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη) ο στόχος σας ήταν να έχετε την δυνατότητα να εκβιάσετε την παρουσία σας σε θέση εξουσίας. Αυτή είναι η ασθένειά σας. Η εξουσιομανία. Έτσι, όχι την τετραετία αυτή δεν θα δείτε εξουσία, αλλά ούτε την επόμενη".
Κριτική στους... πρώην


"Το 2014 επιχειρήθηκε λόγω προπαγάνδας για το success story, να στηριχθεί η προσπάθεια ότι βγαίνουμε στις αγορές και άρα βγαίνουμε από το μνημόνιο. Σας θυμίζω ότι ο τότε ΥΠΟΙΚ είχε πάει να συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε για ερασιτεχνισμό. Τότε τα spreads ανέβηκαν όχι λόγω ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν βγαίνεις στις αγορές με χρέος 180% του ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα ανέφικτα. Η προηγούμενη συμφωνία δεν είχε χρήματα για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες. Δεν βγαίνεις στις αγορές με μια οικονομία τόσο χαμηλά στους δείκτες ανταγωνιστικότητας και με μία κοινωνία με βαθιές πληγές. Η πολιτική αστάθεια γεννιέται όχι από τις αντιπαραθέσεις, αλλά από την κοινωνική ένταση που προκαλείται από την κοινωνική αδικία. Κι εδώ είναι η βασική διαφορά μας: Πρώτο μας μέλημα ήταν να σταματήσουμε τα success story και να πάμε σε σκληρή διαπραγμάτευση, κάτι που έκρινε ο λαός. Καταφέραμε σε συνθήκες ασφυξίας να είναι ο πρώτος μας νόμος αυτός για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά κι αυτός για τις 100 δόσεις και την ελάφρυνση της οικονομίας. Τότε επιχειρήσατε επικοινωνιακά μόνο να μιλήσετε για έξοδο στις αγορές ενώ γνωρίζατε ότι δεν μπορούσαμε. Περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί πάνω στο σχέδιό μας για την επιστροφή στην ανάπτυξη, με εποικοδομητική κριτική, με εναλλακτικές λύσεις. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα".

Τσίπρας: Ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του '16 - Επιστροφή στις αγορές το '17

"Είμαι πεπεισμένος ότι με αυτή η Βουλή θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της Οικονομίας. Θα είναι μια τετρεαετία με ρήξεις και βαθιές τομές. Το χρονοδιάγραμμά μας είναι φιλόδοξο.

Πρώτος στόχος να λκήξει η αξιολόγηση μέχει το τέλος του Νοεμβρίου ώστε μέχρι το τέλος του έτους να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Έτσι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Newsit

Ετικέτες , ,