Με ένα νόμο όλα τα προαπαιτούμενα στη Βουλή - Ψηφίζονται την άλλη εβδομάδα

Την επιλογή να φέρει όλα τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου με ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή την άλλη εβδομάδα, έκανε για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση.


Την προαναγγελία έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση επιβάλλεται λόγω ασφυκτικής χρονικής πίεσης.

«Ο χρόνος επιβάλλει να είναι ένα και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί περίπου έως τις 15/10, για να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά η Ολγα Γεροβασίλη. Οπως εξήγησε, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει μέχρι την Παρασκευή από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων τα μέτρα που υποχρεούνται να έχουν, από την πλευρά του Μνημονίου και της συμφωνίας.

«Θα μαζευτούν όλα αυτά και θα γίνει ένα νομοθέτημα, με την έννοια ότι ο χρόνος επιβάλλει να είναι ένα και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί περίπου έως τις 15/10, για να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση», αποκάλυψε.

Σε συνέντευξή της στον Βήμα FM η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «πρέπει να είναι γρήγορες οι διαδικασίες, για να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση».

Περιέγραψε μάλιστα τους δύο στόχους της κυβέρνησης για την κίνηση αυτή: «Ο ένας είναι ότι ανοίγει ο διάλογος για το χρέος, όπως έχει διατυπωθεί από όλες τις πλευρές, και το δεύτερο -το ίδιο εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα της συμφωνίας- είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Εκλογικός νόμος: Θα είναι αναλογικός, όχι απλή αναλογική
«Πιστεύω ότι θα είναι ένας αναλογικός εκλογικός νόμος», είπε η κα Γεροβασίλη, διευκρινίζοντας ότι δεν θα είναι «απλή αναλογική». «Όταν έχεις μπόνους 50 εδρών (τώρα), ασφαλώς δεν είναι (αναλογικός). Θα είναι πιο κοντά στην αναλογική κατανομή για μικρά κόμματα και μικρές περιφέρειες, π.χ. στις τριεδρικές θα εκφράζεται με έναν τρόπο διαφορετικό, διότι πρέπει και με μία ψήφο διαφορά να είναι ένας νόμος όπου από πολύ χαμηλά ποσοστά μπορεί να έχει κάποιος κυβέρνηση και τώρα, με μπόνους 50 εδρών, δεν αντιστοιχεί σε τίποτε δημοκρατικό», τόνισε.

Δεν έχει βρει ακόμη ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «αδειάζει» τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε χθες ότι θα εξευρεθούν ισοδύναμα ώστε να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση από τα έσοδα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως από την αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους. Ωστόσο, τα εισιτήρια στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα έπρεπε να αυξηθούν κατά... 1.000% για να αντικατασταθεί ο ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

Την «γκάφα» Μπαλτά επιβεβαίωσαν έμμεσα δύο στοιχεία:
Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, στην οποία συμμετείχε ο κ. Μπαλτάς, αλλά δεν έγινε καμία αναφορά στα ισοδύναμα.
Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφερόμενη στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, παραδέχθηκε ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη το οικονομικό επιτελείο στα ισοδύναμα. Αν και έσπευσε να επισημάνει ότι η διαβεβαίωση που έχει ο πρωθυπουργός είναι ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν τέτοιες προτάσεις».

Συνέχεια στο ράλι των ελληνικών ομολόγων

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν άνοδο στις διεθνείς χρηματαγορές. Αυτή η εικόνα δεν είναι τυχαία, ούτε συγκυριακή, αλλά αντανακλά τη θετική ανταπόκριση των ξένων διαχειριστών ως προς τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει την εφαρμογή των 48 προαπαιτούμενων του τρίτου Μνημονίου.

Συγκεκριμένα, η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναρριχήθηκε σήμερα στα 73,30 λεπτά του ευρώ από 71,80 λεπτά την Τρίτη με την σημερινή απόδοση να διαμορφώνεται στο 7,60% από 7,85% της προηγούμενης συνεδρίασης. Η 5ετια έχει απόδοση 7,95% από 8,40% την Τρίτη και η τιμή του ομολόγου ανέρχεται στα 9,50 λεπτά από 89,20 λεπτά που ήταν η απόδοση στη συνεδρίαση της Τρίτης. Στο 3ετές κρατικό ομόλογο η απόδοση υποχωρεί στο 8,55% από 9,40% την Τρίτη και η τιμή φθάνει τα 91,80 λεπτά του ευρώ από 90,60% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το spread (απόδοση 10ετούς ομολόγου σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό που σήμερα έχει απόδοση 0,60%), υποχωρεί και φτάνει τις 700 μονάδες βάσης από 728 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωομόλογα της περιφέρειας. Ειδικότερα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Ιταλία και Γαλλία διαμορφώνονται στο 1,69% και 0,97% από 168% και 0,95% την Τρίτη. Στην Ιβηρική χερσόνησο οι αποδόσεις των 10ετών Ισπανικών και Πορτογαλικών ομολόγων ανέρχονται σήμερα σε 1,82% και 2,34% αντίστοιχα από 1,85% και 2,34% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Ετικέτες , ,