ΧΑΜΟΣ: Ο Τσίπρας καλύπτει Σταθάκη;


Στις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή όπου... ξεκαθάρισε εκ νέου πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υπάρξουν κοινές περιπολίας Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια πολιτική ενίσχυσης της Τουρκιάς από την ΕΕ, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις από την ευρωπαϊκή ή τη δική μας πλευρά σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν γενικά «σε θετική κατεύθυνση», ενώ έκανε λόγο για ένα θέμα που υπερβαίνει τις δυνατότητες των χωρών υποδοχής, τονίζοντας όμως πως «είναι γεγονός ότι η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος των ροών, αλλά συνειδητοποίησε ότι έχει πρόβλημα όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στις αυλές των χωρών της Ευρώπης».

«Όσο τα ελληνικά νησιά από την άνοιξη δεχόντουσαν αυτά τα τεράστια κύματα υπήρχε στάση αναμονής αμηχανία. Πολλοί μπέρδευαν το προσφυγικό με το μεταναστευτικό», είπε και σημείωσε πως η Ευρώπη «κινείται ακόμη με πολύ αργούς ρυθμούς και υπάρχουν δυστυχώς χώρες».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια πολιτική ενίσχυσης της Τουρκιάς από την ΕΕ, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις από την ευρωπαϊκή ή τη δική μας πλευρά σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας».

«Κοινές περιπολίες δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν θα μπορούσαμε να το αποδεχθούμε την ώρα που συνεχίζονται, μάλιστα, οι παραβιάσεις», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «αναγνωρίστηκε το τεράστιο κόστος που βαραίνει τις χώρες υποδοχής για την τακτοποίηση των προσφύγων».

«Πως μπορεί κάποιος να αποτιμήσει το κόστος της υγειονομικής φροντίδας, των συνεχών περιπολιών, των Δήμων που ήδη έχουν σπαταλήσει μεγάλο μέρος των προϋπολογισμών τους για να φροντίσουν τους πρόσφυγες;» διερωτήθηκε και συνέχισε:

Δεν έχουμε λάβει παρά ελάχιστα κονδύλια, αλλά όχι γιατί δεν είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά γιατί τα προγράμματα της ΕΕ αφορούν μεσοπρόθεσμες δράσεις, όπως η ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό. Η υποχρέωσή μας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης θα υλοποιηθεί.

Πυρά κατά της αντιπολίτευσης

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου τόνισε: «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία όμως τα γνωρίζαμε όλοι από τον Αύγουστο. Τα γνωρίζατε κι εσείς από το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όταν τα ψηφίζατε μαζί μας στις 13 Αυγούστου».

«Πρέπει να προχωρήσουμε συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση στα μέτρα που ήδη έχουμε αναδείξει ότι δεν κάνουμε πίσω. Δεν πρέπει να βάζεις σε όλα κόκκινες γραμμές πρέπει να ξέρεις που μπορείς να κάνεις πίσω» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Υπάρχει στρατηγικό αδιέξοδο στην αντιπολιτευτική ρητορική. Έχουν περάσει μόνο λίγες ημέρες απ' όταν σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές η κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διεκδικούσε καλύτερη συμφωνία. Τότε μας κατηγορούσατε ότι ρίχνουμε την χώρα στα βράχια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είπε: «Στο δημοψήφισμα κάνατε καμπάνια υπέρ μιας συμφωνίας με χειρότερα μέτρα. Εσείς τον Αύγουστο ψηφίσατε τη συμφωνία αλλά σήμερα αρνείστε να ψηφίσετε τα μέτρα της συμφωνίας αυτής. Τι ακριβώς παριστάνετε σήμερα; τους αντιμνημονιακούς; Εσείς που επί πέντε χρόνια υποστηρίζατε χωρίς διαπραγμάτευση ό,τι σας έδιναν οι δανειστές».

Τροπολογία για να μη διαγραφούν οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ

Τροπολογία για να μη διαγραφούν οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ προανανάγγειλε απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Αν κάποιοι νόμιζαν πως επειδή τελειώνει ο χρόνος θα γλιτώσουν τον έλεγχο σε μεγάλες υποθέσεις, όπως των λιστών είναι γελασμένοι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία του υπουργείο Οικονομικών, με την οποία οι υποθέσεις φοροδιαφυγής παίρνουν παράταση για έναν ακόμα χρόνο. «Ο κάθε καταργάρης θα κάτσει στον πάγκο του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν

Επιχειρώντας ρελάνς στην επίθεση της αντιπολίτευσης για την υπόθεση του πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτη στη διαφθορά, τονίζοντας χαρακτηριστιά ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν»...«Αν υπάρξουν στοιχεία για οποιονδήποτε υπουργός τότε θα ισχύσει και γι΄αυτόν ο νόμος»

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρά πυρά σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «η έλλειψη επιχειρημάτων καταλήγει σε διαρκή επανάληψη μίας σκανδαλολογίας». Και συνέχισε:

Εσχάτως ανακαλύψατε δήθεν διεφθαρμένους υπουργούς στην κυβέρνηση για τους οποίους δεν έχετε βρει κανένα στοιχείο. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί. Για να σταματήσει αυτή η συζήτηση, επαναλαμβάνω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Σε αυτή τη χώρα θα λειτουργήσουν οι θεσμοί και κανένας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, ούτε βουλευτής, ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε υπουργός. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία. (...) Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο θέμα γιατί ένας νεοεκλεγείς βουλευτής το 2012 έκανε μία ατελή δήλωση, για την οποία κατέθεσε συμπληρωματική δήλωση. Αυτά τα ποσά έχουν φορολογηθεί, δεν τα έχει κλέψει.

Σε αυτό το πλαίσιο εξαπέλυσε πυρά κατά τη αντιπολίτευσης. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Θέλετε να μιλήσουμε για το 1 εκατομμύριο της Siemens; Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Τα δικά σας από τα μαύρα ταμεία ξεχάστηκαν; Το 1 εκατ. του Τσουκάτου το ξεχάσατε; Μην με προκαλείτε.

Να ξέρει η αντιπολίτευση πως δεν θα ξεχαστεί τίποτα και για κανέναν. Εάν υπάρξουν στοιχεία για έναν υπουργό – αλλά να υπάρχουν στοιχεία- θα κινηθούν οι αρμόδιες διαδικασίες. Εμείς δεν θα χαριστούμε σε κανέναν

Ετικέτες ,