Αυτός είναι ο Έλληνας αστροφυσικός που έχει αστεροειδή με το όνομά του!

ellinas-astrofusikos-exei-asteroeidi-me-to-onoma-tou.w_lΜε το όνομα 21775 Τσιγάνης «βάφτισαν» αστεροειδή για να τιμήσουν έναν νέο έλληνα αστροφυσικό που διαπρέπει.


Και το όνομα αυτού: 21775 Τσιγάνης! Ο αστεροειδής που απέχει περίπου 446.600.000 χλμ. από τη Γη, «βαφτίστηκε» με το όνομα του έλληνα αστρονόμου του ΑριστοτέλειουΠανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κλεομένη Τσιγάνη.

Ο αριθμός πριν από το επίθετο του έλληνα αστρονόμου δηλώνει τη θέση του αστεροειδούς στον κατάλογο εκείνων των οποίων η τροχιά έχει υπολογιστεί με ακρίβεια.
Ο Κλεομένης Τσιγάνης διδάσκοντας τους φοιτητές του

Ο αστεροειδής με το ελληνικό όνομα ανακαλύφθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1999 και έχει διάμετρο περίπου τρία χιλιόμετρα.

Η έρευνα του αστρονόμου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη χαοτική συμπεριφορά των αστεροειδών, εντυπωσίασε τα μέλη της Επιτροπής της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης, τα οποία αποφάσισαν να «βαφτίσουν» τον αστεροειδή RC221 σε «21775 – Tsiganis».
Ποιος είναι ο ελληνας επιστήμονας Κλεομένης Τσιγάνης

Ο Κλεομένης Τσιγάνης, είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ο δεύτερος Ελληνας που χαρίζει το όνομά του σε έναν αστεροειδή (ο πρώτος είναι ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, υπεύθυνος πολλών διαπλανητικών αποστολών της NASA).

Το σημαντικό και ταυτοχρόνως ιδιαίτερο στοιχείο για τον Κ. Τσιγάνη σε σχέση με άλλους που έχουν διακριθεί διεθνώς είναι ότι οι σπουδές του έχουν γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Μετά τις σπουδές του στο ΑΠΘ πήρε υποτροφία από το πρόγραμμα «Marie Curie» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εργάστηκε για δύο χρόνια στο Αστεροσκοπείο της Νίκαιας. Εκεί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ομάδα που εισηγήθηκε το μοντέλο της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος, το οποίο είναι σήμερα γενικά αποδεκτό.

Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, αλλά και πλήθος ετεροαναφορών στις εργασίες του. Το Δεκέμβριο του 2004 το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Science χαρακτήρισε την ομιλία του σε συνέδριο της American Astronomical Society (AAS), ως μία ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες που ακούστηκαν.
Δεν ήταν καλός μαθητής, αλλά έψαχνε πάντα το «γιατί»…

Ο Κλεομένης Τσιγάνης έχει πει ότι δεν ήταν ποτέ από τους καλούς μαθητές, ούτε είχε αποσπάσει ποτέ αριστείο. Ομως, έψαχνε πάντα το «γιατί», όταν ανεβασμένος στην ταράτσα του σπιτιού του με τον τοπογράφο στο επάγγελμα πατέρα του, παρατηρούσαν τα άστρα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Από νωρίς αντιλήφθηκε τη λατρεία που είχε προς τη φυσική και τα μαθηματικά. «Δεν με ενδιέφεραν τα άστρα και οι πλανήτες. Δεν είχα αγωνία να τα δω. Ο πατέρας μου με ανέβαζε στην ταράτσα και με τα όργανα που χρησιμοποιούσε ως τοπογράφος βλέπαμε τη Σελήνη. Αυτό που με ενδιέφερε από μικρό παιδί ήταν η μαθηματική και φυσική ερμηνεία. Το τεράστιο “γιατί” που υπάρχει πίσω από κάθε νόμο», έχει πει σε συνέντευξή του.

Η διεθνής αναγνώριση ήρθε με την έρευνά του αναφορικά με το γιατί αστεροειδείς μεταξύ του Αρη και του Δία τείνουν να «φεύγουν» από τη συγκεκριμένη ζώνη προσεγγίζοντας επικίνδυνα άλλους πλανήτες.

Παρόλο που η ερευνητική δουλειά του 34χρονου σχετίζεται με τη χαοτική κίνηση των αστεροειδών, η τροχιά του «21775 Tsiganis» δεν παρουσιάζει την παραμικρή ένδειξη… χάους! Πάντως ο κ. Τσιγάνης δεν «έτρεξε» στο πλησιέστερο τηλεσκόπιο για να τον δει. «Είναι τόσο μικρό που το μόνο που θα καταφέρω να δω θα είναι μία… κουκκίδα. Ωστόσο αισθάνομαι πολύ τυχερός καθώς είναι ένας από τους πλησιέστερους στη Γη», είπε.

Ετικέτες ,