Ιερώνυμος: «Η Παιδεία πρέπει να είναι εθνική και θρησκευτική»

Ιερώνυμος: «Η Παιδεία πρέπει να είναι εθνική και θρησκευτική»Στην ανάγκη συνεργασίας της Εκκλησίας με την Πολιτεία για την Παιδεία και την εκπαίδευση αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από τον άμβωνα του Αγίου Δημητρίου Πανόρμου, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία.


Ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε πως «και ο πρωθυπουργός, όταν συζητήσαμε, είπε πως όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία θα τα αντιμετωπίζουμε από κοινού» και ανέφερε πως δεν μπορεί να κατανοήσει τους ανθρώπους «που θερμαίνονται τόσο πολύ και βιάζονται να καταργηθούν τα θρησκευτικά», διότι ιστορικά και θεσμικά το θέμα έχει αντιμετωπιστεί, επικαλούμενος τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και το Σύνταγμα, σύμφωνα με τα οποία «η παιδεία πρέπει να είναι εθνική και θρησκευτική».

«Υπάρχουν οι φωνές ότι τα θρησκευτικά, όπως διδάσκονται, δεν χρειάζονται και πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να κάνουμε θρησκειολογία, να μάθουμε για το Ισλάμ και για τον βουδισμό» είπε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε και στις ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις του κατά της υφυπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου:

«Μίλησα ίσως με μια απρέπεια για την υφυπουργό Παιδείας, όταν είπε "δεν βαριέστε, τα παιδιά μπορούν να φεύγουν από τα Θρησκευτικά"» είπε, ωστόσο αναρωτήθηκε στη συνέχεια «αν εμένα, δηλαδή, δεν μου αρέσει η Ιστορία, η Άλγεβρα ή τα Μαθηματικά, μπορώ να φύγω; Τι σχολείο θα έχουμε μετά;». «Υπάρχουν κάποιοι γονείς που είναι χαλαροί με αυτά, αλλά δεν ξέρουν ότι θα το πληρώσουν στα παιδιά τους» πρόσθεσε.

Ο αρχιεπίσκοπος είπε ακόμη πως «δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς που μισούν την ορθοδοξία μας, αυτούς που κοιτάνε να πάρουν τις οικονομίες μας, να ξεριζώσουν την ψυχή μας, διότι αν κόψουμε τις ρίζες μας, δεν θα έχουμε καρπούς», προσθέτοντας πως «Εκκλησία, γονείς, δάσκαλοι και πολιτικοί καλούμαστε να κάνουμε κανάλια, ώστε η ορμή των παιδιών να γίνει δημιουργική και ο λόγος του Θεού είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία για τη στήριξη της ψυχής του καθενός από εμάς».

«Τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και έχουμε καθήκον να τα προστατέψουμε. Η Ορθοδοξία, αυτός ο τόπος, η πατρίδα, εκεί στηρίχθηκαν εκεί θα στηριχθούν και στο μέλλον» τόνισε και κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός, γιατί «θα περάσουμε τις δυσκολίες και θα προχωρήσουμε και πάλι ειρηνικά και ενωμένοι».

Ετικέτες ,