Ο καυτός μήνας της κυβέρνησης: Τα δύο πακέτα με τα σκληρά μέτρα και η πρώτη αξιολόγηση της Τρόικας


Υψηλής προτεραιότητας είναι οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης για τον επόμενο μήνα και με ορόσημο την 15η Νοεμβρίου, οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών ανεβάζουν «στροφές».

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να έχουν εγκριθεί δύο «πακέτα» προαπαιτούμενων δράσεων με δεκάδες μέτρα, τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν τεράστιο κόστος για τους πολίτες. Η κυβέρνηση καλείται, εν ολίγοις, να υλοποιήσει ένα «βουνό» μνημονιακών δράσεων.
Μεγάλος «πονοκέφαλος» το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν πειστικές εναλλακτικές λύσεις –τα λεγόμενα ισοδύναμα- για αγρότες και τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική παιδεία, ενώ τα παραπάνω, αποτελούν τη βασική προϋπόθεση, ώστε αμέσως μετά να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ερχεται πολυνομοσχέδιο-σκούπα
Με στόχο τόσο την εξειδίκευση των ήδη ψηφισμένων μέτρων όσο την κατάρτιση του πολυνομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς του να προσκομίσουν –μέχρι αύριο- σημειώματα με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν στο πρώτο πακέτο μέτρων.

Αυτά, αναμένεται να επεξεργαστεί ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου, που αντικατέστησε τον Σπύρο Σαγιά, και εν συνεχεία το πολυνομοσχέδιο να λάβει την τελική του μορφή.
Με δεδομένο ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και τα χρονικά περιθώρια ανύπαρκτα, το πολυνομοσχέδιο πιθανολογείται ότι θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πράγμα που όπως όλα δείχνουν θα ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων στη Βουλή.

Οι επόμενες δράσεις
Υπό ομαλές συνθήκες, η κυβέρνηση αναμένεται να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να φτάσει στο νήμα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Αμέσως μετά, θα μπορέσουν να «ξεκλειδώσουν»:
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σημαντικό εμπόδιο, όμως, είναι ότι δεν έχει ξεκινήσει το σχέδιο για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», ενώ προς το τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώνονται τα stress test και το πιθανότερο είναι ότι όλες οι συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια που δύσκολα θα μπορέσουν να καλύψουν οι σημερινοί μέτοχοι.
Η εκταμίευση μέρους των 3 δισ. ευρώ [πιθανόν 1 δισ. ευρώ] που έχει εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup του Αυγούστου αλλά και ένα επιπλέον ποσό, ως 5 δισ. ευρώ, της νέας δόσης, η οποία θα εκταμιευθεί αν ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση.
Η δέσμευση διατύπωσης για την αναδιάρθρωση του χρέους στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου ή αργότερα, σε έκτακτη συνεδρίασή του, μέσα στον ίδιο μήνα.

Πηγή: Iefimerida

Ετικέτες ,