Απίστευτος δικαστικός Γολγοθάς για μητέρα που γέννησε δίδυμα με εγκεφαλική παράλυση

Απίστευτος δικαστικός Γολγοθάς για μητέρα που γέννησε δίδυμα με εγκεφαλική παράλυσηΛόγω ιατρικών λαθών και παραλείψεων, γέννησε δίδυμα κοριτσάκια, τα οποία εφ' όρου ζωής θα είναι «φυτά» - «Μπαλάκι» οι ευθύνες δύο εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αθήνας


Το μεγαλείο της τραγικότητας έζησε και ζει μια μητέρα εδώ και 15 χρόνια. Λόγω ιατρικών λαθών και παραλείψεων σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας, γέννησε εκτός γάμου δίδυμα κοριτσάκια τα οποία εφ' όρου ζωής θα είναι «φυτά», καθώς πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία και ψυχοκινητική καθυστέρηση.


Τα δύο αυτά νοσοκομεία, που είναι το «Αλεξάνδρα» και το «Έλενα Βενιζέλου» (πριν διασυνδεθούν το 2012) έκαναν μπαλάκι της ευθύνες τους, προκειμένου να μην καταβάλουν την αποζημίωση τόσο στην καταταλαιπωρημένη μητέρα, που έχει ένα ακόμη, τρίτο, μεγαλύτερο παιδί, όσο και στα άτυχα δύο κοριτσάκια.

Δεν φτάνουν όλα αυτά, ο δικηγόρος των διασυνδεδεμένων σήμερα νοσοκομείων αν και η υπόθεση δικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει ακόμη προσκομίσει στο δικαστήριο το γραμμάτιο προκαταβολής προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και δεν μπορεί να προχωρήσει η υπόθεση.

Εδώ και δέκα χρόνια (από το 2005) η μητέρα αυτή σέρνεται στα δικαστήρια και ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας υποχρέωσαν τον δικηγόρο μέσα σε 10 μέρες να προσκομίσει το γραμμάτιο του Δ.Σ.Α., για να μπορεί να συνεχίσουν.

Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια αυτή η μάνα και τα δύο ανάπηρα παιδιά εκτός γάμου δεν μπορούν να έχουν ένα οικονομικό αποκούμπι να επιβιώσουν, καθώς διοικητές νοσοκομείων, γιατροί και δικηγόροι, έδειξαν και δείχνουν ότι δεν τους αφορά το δράμα της διπλανής πόρτας.
Ταυτόχρονα, οι διοικητικοί δικαστές έδειξαν μεγάλη μικροψυχία τόσο προς την ίδια την μητέρα, όσο και τα δύο ανήλικα 15χρόνα παιδιά, που σήμερα περνούν την εφηβεία τους χωρίς να έχουν αισθανθεί ποτέ παιδιά. Επιδίκασαν ψίχουλα...

Η μητέρα ζήτησε να της επιδικάσουν τα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας ως αποζημίωση το ποσό του 1.000.000 ευρώ για το κάθε παιδί λόγω της ισόβιας ανικανότητάς τους και 600.000 ευρώ για την ίδια ως ηθική βλάβη (συνολικά 2,6 εκατ. ευρώ).

Οι διοικητικοί δικαστές, αν και περιγράφουν με τα μελανότερα γράμματα το δράμα που έζησαν και ζουν τόσο τα δίδυμα με το ανύπαρκτο ουσιαστικά μέλλον τους, όσο και η ίδια η μάνα, έδειξαν το σκληρότερο πρόσωπο τους.

Παρά το γεγονός ότι αυτοί που δίκασαν την υπόθεση ήταν γυναίκες, όπως όλα δείχνουν, δεν λειτούργησε το μητρικό φίλτρο.

Επιδίκασαν μόλις το ποσό των 150.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο παιδιά και 50.000 ευρώ για την μητέρα (συνολικά 350.000 ευρώ).

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία έφτασε στο σημείο το μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου κατά την ακροαματική διαδικασία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο να προσκομίσει υπερηχογράφημα αντί της άτυχης μητέρας, άλλης ασθενούς.

Κάτι που ευτυχώς έγινε αντιληπτό και το δικαστήριο διέταξε απλώς τη συμπλήρωση της δικογραφίας.

Η άτυχη μητέρα έμενε μόνιμα σε απόσταση μιας και πλέον ώρας από την Αθήνα. Το Ιούνιο του 2000 ενώ διένυε την 20ή εβδομάδα κύησης διδύμων εμβρύων παρουσίασε κολπική αιμορραγία.
Αμέσως μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε «μικρή αποκόλληση πλακούντος -πρόωρες συσπάσεις- κολπική αιμορραγία» και διακομίσθηκε από το ΕΚΑΒ στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα.

Εκεί διαπιστώθηκε «πρώιμη μητρική συστολή και αποκόλληση πλακούντος» και μετά από 3 μέρες έλαβε εξιτήριο.

Όμως, 25 περίπου μέρες μετά εμφανίστηκαν τα ίδια συμπτώματα. Αυτή τη φορά πήγε στο Έλενα Βενιζέλου, όπου διαπιστώθηκε και πάλι «πρώιμη μητρική συστολή και αποκόλληση πλακούντος» και 10 μέρες μετά, αφού έλαβε φαρμακευτική αγωγή, έλαβε και πάλι εξιτήριο.
Την επόμενη του εορτασμού της Παναγιάς του 2000 η έγγυος ενώ ήταν στο σπίτι της, παρουσίασε ακατάσχετη αιμορραγία και μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Αλεξάνδρα.

Οι γιατροί αποφάσισαν καισαρική τομή, αλλά η επέμβαση καθυστέρησε να γίνει περίπου 1,5 ώρα. Τα νεογνά εμφάνισαν κυάνωση, δεν έκλαψαν αμέσως και έλαβαν μηχανικό αερισμό και φωτοθεραπεία, ενώ παρέμειναν σε θερμοκοιτίδα.

Τελικά, η μητέρα τους πήρε τα δίδυμα από το μαιευτήριο, κρατώντας στο χέρι πιστοποιητικό που ανέγραφε ότι παρουσιάζουν λόγω «προωρότητας και περιγεννητικής ασφυξίας», ψυχοκινητική καθυστέρηση, νοητική υστέρηση, τετραπληγία και εγκεφαλική παράλυση. Ακόμη, δεν είχαν ανάπτυξη λόγου και ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) ήταν κάτω του 30, όταν ο μέσος όρος είναι το 100.

Τα κοριτσάκια αυτά, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ισοβίως θα είναι ανίκανα να αυτοεξυπηρετηθούν, να εργαστούν, να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια και γενικά να ζήσουν φυσιολογική ζωή.

Η δικαστική απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά για τον πόνο αυτής της μάνας: «Βίωσε και αδιαλείπτως θα βιώνει στο μέλλον την τραγικότερη κατάσταση που μπορεί να τύχει σε μητέρα, αφού θα βλέπει τα παιδιά της να μην μπορούν να μιλήσουν, να εκφραστούν, να κινηθούν, να αυτοεξυπηρετηθούν και εν τέλει να βιώσουν τις χαρές της ζωής, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι η κατάσταση αυτή δεν θα βελτιωθεί, αλλά θα τα συνοδεύει σε όλη τους της ζωή».

Μετά από πραγματογνωμοσύνες, μαρτυρικές καταθέσεις καθηγητών Πανεπιστημίου κ.λπ. η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι και τα δύο νοσοκομεία ευθύνονται για το τραγικό συμβάν λόγω παράνομων πράξεων και παραλείψεων των γιατρών τους και πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση (350.000 ευρώ).

Και το ΣτΕ περιμένει το δικηγόρο του νοσοκομείου να καταθέσει το παράβολο για να μπορεί να εκδοθεί η οριστική απόφαση για την αποζημίωση.

Ετικέτες ,