Τέλος ο ΕΝΦΙΑ: Έρχεται νέος φόρος ακινήτων


Το απόλυτο... χάος επικρατεί με τον ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση, είτε με τη νέα της δομή, είτε με την προηγούμενη μιλά διαρκώς για αλλαγή, αντικατάσταση φοροελαφρύνσεις κλπ, ωστόσο ακόμη όλα είναι... φλου. Το μόνο για το οποίο διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης είναι πως “ο ΕΝΦΙΑ το 2015 θα είναι ό,τι και ο ΕΝΦΙΑ του 2014”. Όμως και ο κύριος Αλεξιάδης δεν απέφυγε τον πειρασμό και μίλησε για αλλαγές στον φόρο ακινήτων.

Οι πληροφορίες λένε για ένα σχέδιο το οποίο μελετάται και αφορά στην φοροελάφρυνση με τον νέο φόρο, ο οποίος πιθανότατα θα έχει και άλλο όνομα για ψυχολογικούς αλλά και πολιτικούς λόγους. Οι ελαφρύνσεις θα αφορούν σε ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αξίας (από πολλούς η μικρή αξία υπολογίζεται στις 50.000 ευρώ) οι οποίο θα απαλλαγούν σε μεγάλο βαθμό, αν όχι πλήρως από τον φόρο ακινήτων. Παράλληλα μελετάται η πλήρης απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, επίσης για ακίνητα με μικρή αξία και σε συνδυασμό με κοινωνικά κριτήρια.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ωστόσο μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ξεκαθάρισε ότι “για το 2016 έχουμε συμφωνήσει στόχος θα είναι 2,65 δισ” και έτσι θεωρείται βέβαιο ότι οι μειώσεις για κάποιους θα σημάνουν επιβαρύνσεις για άλλους. Έτσι αναμένεται να μπους στο στόχαστρο εξοχικές κατοικίες ( και εδώ είναι ένα ερώτημα εάν ως εξοχικά θα θεωρούνται και τα σπίτια στο χωριό) ή αγροτεμάχια μεγάλης αξίας εκτός σχεδίου πόλης που σήμερα επιβαρύνονται με ελάχιστο φόρο.
Μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχια ανέφερε χαρακτηριστικά “άλλο το αγροτεμάχιο στην Κρήτη όπου έχει απόδοση άλλο το χωράφι στη Μύκονο που δεν είναι χωράφι και άλλο στην Ήπειρο” προαναγγέλλοντας ουσιαστικά διαβάθμιση στη φορολόγηση και σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχια.

Κατά τα άλλα ο υπουργός αναπληρωτής μίλησε για ακόμη μια φορά για το περιουσιολόγιο, το οποίο θα αποτελέσει κλειδί για τη φορολόγηση, ενώ σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές είπε ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου εργάζονται υπερωρίες και δεν προλαβαίνουν επιμένοντας ότι οι νέες αντικειμενικές δεν αναμένονται πριν τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή, την τελευταία στιγμή πριν τα επόμενα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων. Οι μειώσεις βέβαια των αντικειμενικών αξιών δεν θα σημάνουν και μείωση των εσόδων του κράτους, τα οποία όπως επεσήμανε δύο φορές ο υπουργός θα παραμείνουν στα 2,65 δισ. ευρώ.


Πηγή: Newsit

Ετικέτες ,