ΔΕΙΤΕ: Αυτό είναι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ - Ποιες παγίδες κρύβει

ΔΕΙΤΕ: Αυτό είναι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ - Ποιες παγίδες κρύβειΣτην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την αποστολή έξι εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ.
Με απόφασή της που αναρτήθηκε αργά χθες το βράδυ στο Taxis, η γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου όρισε και το περιεχόμενο της… λυπητερής, δηλαδή τη μορφή που θα έχει το φετινό εκκαθαριστικό. Το μόνο που εκκρεμεί πλέον είναι να ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης. Δεδομένου του όγκου των ειδοποιητηρίων, από τη στιγμή που θα δοθεί η εντολή να ξεκινήσει η εκκαθάριση μέχρι τη στιγμή που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Taxisnet όλα τα εκκαθαριστικά, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες. Έτσι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πιθανότερη ημερομηνία ανάρτησης του νέου εκκαθαριστικού θα είναι η 20η Οκτωβρίου. Πρακτικά λοιπόν οι ιδιοκτήτες θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις ένα 10ήμερο για να… χωνέψουν το κακό που τους βρήκε και να πληρώσουν την πρώτη δόση η οποία λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Και αν οι φορολογούμενοι δεν συμφωνήσουν με το περιεχόμενο του εκκαθαριστικού; Όπως αναφέρει και η γραπτή ειδοποίηση που ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό, «σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής αυτής πράξης, ο υπόχρεος οφείλει να υποβάλει εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίηση αυτής, ενδικοφανή προσφυγή κατά το άρθρο 63 του ΚΦΔ με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΓΓΔΕ. Άσκηση προσφυγής κατά της πράξης απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια είναι απαράδεκτη». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να αμφισβητηθείτο περιεχόμενο του εκκαθαριστικού ο ιδιοκτήτης πρέπει να μπλέξει με μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία η οποία μπορεί να κρατήσει μήνες.

Ο φόρος, ως γνωστόν, θα μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ –δεν υπάρχει έκπτωση- είτε σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Για να ισχύσουν οι πέντε δόσεις, το συνολικό ποσό του φόρου θα πρέπει να ξεπερνάει τα 50 ευρώ καθώς υπάρχει και φέτος ελάχιστο ποσό ανά δόση στα 10 ευρώ.

Πάνω στο εκκαθαριστικό, όπως αναφέρει και η χθεσινή απόφαση Σαββαίδου, οι φορολογούμενοι μπορεί να εντοπίσουν δύο ενδείξεις:

1. «Ο υπολογισμός του φόρου έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της ΠΟΛ 1184/2014». Όποιος δει αυτή την ένδειξη θα πρέπει να σπεύσει να διορθώσει το λάθος που έχει γίνει καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο φόρος έχει εκκαθαριστεί με τέτοιο τρόπο που είναι εις βάρος του. Συγκεκριμένα, η απόφαση που αναφέρει η χθεσινή απόφαση της ΓΓΔΕ προβλέπει τα ακόλουθα:

Για την αποκατάσταση ενδεχόμενων τυπικών λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των δηλώσεων στοιχείων ακίνητων, προκειμένου να συντεθούν μηχανογραφικά οι δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

1. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

2. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας εκατό τοις εκατό (100%).

3. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο (6ο) όροφο. 4. Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.

5. Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

6. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από νομό και δήμο, λαμβάνεται κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή ΕΒΑ του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων

7. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟ αρχικό του νομού και εάν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό και δήμο, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟαρχικό του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

8. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

9. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

10. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν περισσότερες των μια ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου (Σ Οικ.), συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαμβάνονται αυτοί, από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.

11. Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, για τον υπολογισμό του ΣΟ τελ. ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

2. Ειδική επισήμανση μπορεί να υπάρχει επίσης στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και να θεωρούνται μη δηλωθέντα τα ακίνητα.πηγή: TheToc.gr

Ετικέτες ,