ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ Ολάντ: Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα!

Στην παραδοχή ότι η Ευρώπη «εγκατέλειψε» την Ελλάδα προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ...
ζητώντας παράλληλα να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας, ο κ. Ολάντ σημείωσε: ««Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα ν αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος», προσέθεσε τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση.

Όπως είπε: «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας ήταν θαρραλέος. Ο σεβασμός προς τη δημοκρατία δεν ήταν ποτέ αντίθετος με τον σεβασμό προς τους κοινούς κανόνες», πρόσθεσε ο Ολάντ.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στο θέμα του χρέους.

«Οι διαπραγματεύσεις (με την Αθήνα) ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία: θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας», συμπλήρωσε.