Μοσκοβισί: Η Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

Μοσκοβισί: Η Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσειςΝα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της...
κάλεσαν τη Δευτέρα την ελληνική κυβέρνηση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσερχόμενοι στο νέο, κρίσιμο για την χώρα μας Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.


Οι αξιωματούχοι της ΕΕ διαμηνύουν στην Ελλάδα ότι δεν θα υπάρξουν συζητήσεις για το χρέος, μέχρι να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και καλούν την κυβέρνηση Τσίπρα να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της.

Σαπέν προς Αθήνα: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας για να συζητήσουμε το χρέος

Πρώτος ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προειδοποίησε την Αθήνα ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους δανειστές της το συντομότερο δυνατό, «έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγη μόνο ώρα πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Σαπέν τόνισε ακόμη πως σήμερα στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα γίνει
μια αναγνωριστική συνάντηση με τη νέα κυβέρνηση.

«Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έλαβε με τη συμφωνία του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονοδιάγραμμα», είπε, προσθέτοντας ότι πιο σύντομα γίνει αυτό τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η συζήτηση για το χρέος, ένα βήμα που είναι απαραίτητο για να προσφέρει επιπρόσθετη χρηματοδότηση το ΔΝΤ.

Ντάισελμπλουμ: Πολλή δουλειά πρέπει να γίνει από την Ελλάδα

Το μήνυμα ότι απομένει πολλή δουλειά ακόμη έστειλε στην Ελλάδα ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων απομένει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ καινούργιες μεταρρυθμίσεις πρέπει επιπλέον να σχεδιαστούν, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Όπως σημείωσε, είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας να εφαρμόσει το συντομότερο τα συμφωνημένα έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ελάφρυνση του χρέους».

«Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα «κριθεί» από την εφαρμογή του προγράμματος

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί κάτι από το οποίο, όπως τόνισε, θα «κριθεί» η ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος το μεσημέρι της Δευτέρας στην κρίσιμη συνεδρίαση για την χώρα μας που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως σε συζητήσεις που είχε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων της, ενώ τόνισε πως η ορθή εφαρμογή του προγράμματος είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της απαραίτητης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζοντας πως είναι ο άνθρωπος «που απέδειξε ότι είναι ο άνθρωπος που ξέρει να διαπραγματεύεται, να φθάνει σε λύσεις». Δήλωσε, μάλιστα, ιδιαίτερα χαρούμενος που είναι εκ νέου υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας τον κ. Τσακαλώτο ως «αξιόπιστο και σοβαρό» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και χάρη σε εκείνον το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί.

Σόιμπλε: Εν ευθέτω χρόνω η συζήτηση με ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Πάντως, χαμηλών τόνων ήταν οι δηλώσεις που έκανε για την χώρα μας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όμως, ξεκαθάρισε ότι οι όποιες συζητήσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το χρέος δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.

Προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και την εφαρμογή του, σχεδόν... υπερασπίστηκε την Αθήνα υποστηρίζοντας ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για καθυστερήσεις εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος».

«Δεν είναι αναγκαίο να γίνει ειδική συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους και τυχόν έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα, υποστήριξε ότι «αυτό θα συμβεί αργότερα, όχι αυτή τη στιγμή».

Είδε Ντάισελμπλουμ και Σαπέν πριν το Eurogroup ο Τσακαλώτος

Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Μισέλ Σαπέν μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ συναντήθηκαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα πάρει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα επιχειρήσουν να πείσουν τους ομολόγους τους στην Ευρωζώνη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πάνω από 61% των παρεμβάσεων της λίστας.


Στο Eurogroup το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών θα κομίσει στο σημερινό Eurogroup προσχέδιο για προϋπολογισμό «εκτάκτου ανάγκης» για το 2016, με συνολικά έσοδα 50 δισ. εκ των οποίων περίπου 46 δισ. από τη φορολογία.

Το προσχέδιο ενσωματώνει όλα τα μέτρα του Μνημονίου για φέτος και το 2016 (2,5 + 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Θα χρειαστούν όμως και πολλά ακόμη στην πορεία, είτε ως «συμπληρωματικά» λόγω αποκλίσεων και αστοχιών που ήδη διαφαίνονται στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού (υστέρηση 1,3 δισ. στα φοροεσπρακτικά μέτρα που συνεχώς αυξάνει αντί να μειώνεται) είτε ως «ισοδύναμα», άλλα εκ των οποίων τα αναζητεί η κυβέρνηση για να αποτρέψει μέτρα του Μνημονίου (πχ για τους αγρότες) και άλλα επειδή τα έχει ζητήσει η Τρόικα (πχ για να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ή 1-4 δισ. για να καλυφθεί το κόστος από τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων).

Ο κατάλογος των 48 μέτρων θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης -για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου που ψηφίστηκε παραμονή Δεκαπενταύγουστου- θα επιχειρήσουν να πείσουν τους ομολόγους τους στην Ευρωζώνη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πάνω από 61% των παρεμβάσεων της λίστας.

Αργότερα, θα ακολουθήσει και η δεύτερη λίστα με μέτρα «φωτιά» για τη φορολογία, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του τελευταίου 1 δισ. ευρώ αλλά κυρίως των 15 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, διαδικασία που θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.