ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Τότε τελειώνουν τα capital controls!


Δεν γλυτώνουμε σύντομα από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων... (Capital Controls), αφού σύμφωνα με το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το 81% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση εκτίμησαν ότι τα capital controls ήρθαν για να μείνουν τουλάχιστον ως το β' εξάμηνο του 2016.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως και τις 16 Οκτωβρίου και σε αυτή συμμετείχαν 16 οικονομικοί αναλυτές.

Η ελληνική κυβέρνηση και αξιωματούχοι των τραπεζών έχουν υποστηρίξει ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι μπορούν να αρθούν στις αρχές του 2016.

Σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται πως, «”Είναι υπερβολικά αισιόδοξοι” λέει ο Αχιλλέας Χρυσοστόμου, οικονομικός αναλυτής της Standard Chartered του Λονδίνου. «Θεωρώ ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι πιστωτές, θα θελήσουν να δουν περισσότερες αποδείξεις στην εφαρμογή του προγράμματος πριν νοιώσουν άνετα με την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων».

Για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρεται πως, «αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση η αξιολόγηση πιθανόν να δείξει ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 18 δισ. ευρώ, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος θα καλυφθεί από κεφάλαια του ΤΧΣ».

Σχετικά με την επίδρ4αση των περιορισμό στην ελληνική οικονομία, είναι φανερό ότι έχουν παίξει ρόλο στην ύφεση που καταγράφεται, αν και η νέα εκτίμηση είναι μεγαλύτερη απ' αυτή που είχε προκύψει από ανάλογη έρευνα τον περασμένο Ιούλιο -0,7% το ΑΕΠ , όμως και πάλι δείχνει την απρόσμενη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στο β' τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9%.

O Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσε ότι, «τα δίδυμα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και την εξωτερική θέση έχουν αντιμετωπιστεί».

Στην συνέχεια, προβλέποντας ότι η άρση των capital controls θα γίνει στο α' εξάμηνο του 2016. «Δεν υπάρχει η ανάγκη για μία παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής υπό τα capital controls».

Ετικέτες