ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Τέλος τον Ιούνιο τα Capital controls!

ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Τέλος τον Ιούνιο τα Capital controls!Αν μη τι άλλο αισιόδοξος για την πορεία της...
οικονομίας τους επόμενους μήνες είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και αυτή την αισιοδοξία του την εξέφρασε κατά την έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την άρση των capital controls που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, λίγο αφού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους δανειστές, τον προσεχή Ιούνιο.

Όπως είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα γίνει στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2016, δηλαδή τον Ιούνιο, δηλαδή οι τράπεζες να αρχίσουν να λειτουργούν... κανονικά ένα χρόνο μετά την επιβολή των capital controls.

Την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στα τέλη του πρώτου εξαμήνου της επόμενης χρονιάς προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι η οικονομία θα πάρει μια βαθιά ανάσα και προέβλεψε αναθεώρηση επί τω βελτίω των στόχων για ύφεση και πρωτογενές πλεόνασμα. Οι προβλέψεις, είπε, που έχουν προβλεφθεί στο προσχέδιο στηρίζονται σε εκτιμήσεις κοινές με τη συμφωνία του Αυγούστου, όμως πολλές από αυτές έχουν ήδη αναθεωρηθεί και θα γίνουν οι σχετικές «θετικές» διορθώσεις στον τελικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί σε περίπου ένα μήνα στη Βουλή.

Χαρακτηριστικά, σημείωσε, ότι «αντί της προβλεπόμενης ύφεσης 2,3% για το 2015 η πρόβλεψη πλέον είναι 1,4% ενώ αντί για 1,5% το 2016 η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα είναι 1,3%». Βελτιωμένα, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός ότι θα είναι και τα δημοσιονομικά μεγέθη κάτι θα καταγραφεί στη ροή εσόδων του Προϋπολογισμού του 2016. Ως «άγκυρα» του προϋπολογισμού έθεσε τον στόχο πρωτογενούς ισοζυγίου εξηγώντας πως «επειδή ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός στόχος είναι μικρότερος αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει νέα μέτρα».

Περιέγραψε τους στόχους της κυβέρνησης, που είναι η δημοσιονομική ισορροπία και να μην επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από το 2009. Η κοινωνική δικαιοσύνη και η αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, στον αντίποδα υποστήριξε ότι «με το προσχέδιο του προϋπολογισμού "ομολογείται" η επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα ελλείμματα, στην αύξηση χρέους και αύξηση ανεργίας. Περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα και αυτό για να επιτευχθεί ένας χειρότερος στόχος από την προηγούμενη χρονιά». Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Σε πολιτικό επίπεδο ο εισηγητής της ΝΔ μίλησε για «πολιτικά φληναφήματα περί αριστερού προσχεδίου καταρρέουν».

Πηγή: newsit

Ετικέτες